Najdete nás i na facebooku
Pon - Čtv: 9:00 - 15:00
Pátek: zavřeno

Na čistotu oken má vliv i pravidelná péče

Na čistotu oken má vliv i pravidelná péče 22 Zář

mytí oken ceníkZe začátku nám ta objednávka – jsou to asi tři týdny zpětně – připadala zcela běžná a naprosto v ničem nás nepřekvapila. Zavolal nám nějaký mladý muž, slušným a příjemným hlasem se informoval, zda se naše úklidová společnost A SERVIS LIPKA, s.r.o., mytí a čištění oken Praha, ujme jeho oken v obývacím pokoji. Měl pocit, že by je bylo třeba vyčistit a dát do pořádku.

Potud se víceméně jednalo o obyčejný a všední telefonát, kterých máme ve firmě celé desítky. Když se ovšem mladý muž rozhovořil o svých představách blíže, a začal nám popisovat aktuální situaci v jasnějších konturách – karta se nečekaně obrátila.

Sice se nejednalo o nic dramatického nebo nezvyklého, ale podobné příběhy se k nám občas dostanou. Překvapilo nás spíše jeho suché – téměř nevýrazné konstatování, že nám vlastně volá kvůli jediné věci. Je mu to sice, coby dospělému chlapovi trapné, ale celkem přesně netuší, jakým způsobem se vlastně myjí a čistí okna ve starém bytě s vysokými stropy.

Pracuji…

úklidové služby PrahaPracuji v naší úklidové firmě již mnoho let, a proto dobře vím, že znalosti některých mužů ohledně domácích úklidových prací jsou v tom lepším případě slabé, ba mnohdy doslova žalostné. V první chvíli jsem tedy volajícího mladého pána zařadil to této zvláštní kategorie mužů. Vždyť nakonec – každý z nás si zařazuje priority dle svého uvážení, a dělá to, co sám vnímá jako podstatné.

Ovšem, po jeho několika dalších větách jsem musel radikálně změnit svůj první – trošku unáhlený názor. Ukázalo se, že tenhle pán žil v tomto bytě již od svého útlého dětství s matkou zcela sám. Já, který měl kolem sebe tři skvělé sourozence a vlastní rodinu, si takovou situaci dokážu sotva dobře představit. Ale to je úvaha, která sem vůbec nepatří…

Z druhé strany mladík, či tehdy spíše chlapec, projevoval výjimečné – svými učiteli vysoce hodnocené výtvarné nadání, takže jeho hrdá maminka dělala všechno možné i nemožné, aby se z jejího jediného syna stal známý a oceňovaný výtvarník. Jistě, bylo to zřejmě pro oba velice tvrdé a těžké, ale milující matky byly a jsou – skutečně mimořádné osobnosti.

Takže…

přípravky na mytí okenTakže tato žena-maminka žila jenom pro svého syna a jeho nesporný talent. Syn dostával z její strany dokonalý každodenní servis, takže se mohl věnovat pouze sobě a svým uměleckým nápadům. Přirozeně, že tato situace v něm posilovala i mužské nectnosti. Jediné, co tak ještě zvládal bylo zalití nezbytné kávy. Jak sám mezi řádky zdůraznil – vše ostatní měla pod svým dohledem maminka…

Není vůbec vhodné, a je vrcholně nevychované komentovat něco, co se týká osobního života druhých, takže jsem se zájmem poslouchal dále. Musím říci, že mladý muž mluvil prazvláštně potichu, což vyžadovalo z mé strany mnohem více pozornosti. Klient je ovšem v naší firmě na prvním místě stejně tak, jako jeho přání.

Když jsem krátce zapátral v paměti, začalo mi jméno tohoto muže říkat něco víc, takže se hlas v telefonu spojil se skutečným příběhem nadaného člověka. Poměrně rychle se dostavily úspěchy, dařilo se mu, ale osobní život pravděpodobně za mnoho nestál. Maminka mu vytvořila pohodlné a měkké hnízdečko, čímž ho oprostila od problémů všedního světa. Jeho umění mělo zkrátka přednost před vším.

S přibývajícími…

Mytí skleníkůS přibývajícími lety se sice, z jeho pohledu mnohé změnilo, ale náš klient stárnoucí unavenou matku vnímal stále stejně – až nakonec přišel maminčin neočekávaný odchod a on tímto  šokujícím způsobem zůstal zcela sám. Jeho tehdejší největší oporou se stal blízký kamarád ze studií, který jej naštěstí vnímal jinýma očima, a upřímně mu podal pomocnou ruku.

A právě díky jemu a jeho nezištné pomoci se mu přece jen podařilo ustát první krušné měsíce ve velkém a prázdném bytě. Dostal tak novou šanci, aby si začal vlastně poprvé v životě uvědomovat, že všední život obyčejných lidí míchá zcela jiné barvy, než které jej obklopují na malířské paletě.

Za tu dobu se naučil mnohé, a také mnohé pochopil. Začal tak po třicítce, s odřenýma ušima fungovat sám, i když to bylo – jak sám trpce do telefonu poznamenal – mnohdy „o hubu!“ Dnes má snad to nejhorší za sebou – co je ale podstatné – byt bez maminky již pro něho nepředstavuje nepřátelské a smutkem zahalené území, před kterým dokázal unikat pouze a jen díky své práci.

Proč…

mytí oken Praha ve výškáchProč vám, ale vážení pánové volám? Takto náš mladý klient náhle přehodil myšlenkovou výhybku i tón. Mám na vás velkou, velikou prosbu, zda mi vaše úklidová společnost vyčistí, a to zhruba po dvou letech – okna. Vlastně ještě jinak, vždyť maminka před svým odchodem nemohla okna umýt možná rok. Takže to nebudou dva, ale dobré tři roky, kdy byla okna naposledy vyčištěna.

Abyste mne dobře pochopili, možná bych se s boží pomocí a nějakým ušmudlaným způsobem pokusil je jaksi zprůhlednit, ale bydlím ve starém secesním bytě – okna jsou zde vysoká sama o sobě, a navíc se nacházejí dost vysoko nad chodníkem. Systém jejich otevírání znala pouze maminka, a za sebe mohu pouze dodat, že nemám vůbec tušení co s tím… Navíc mám právě rozpracovanou důležitou zakázku, takže zničit si při mytí oken prsty, to by mne pořádně zbrzdilo.

A pro úplnost mám ještě jeden důvod. Když jsem hledal firmu, která by se této práce ujala, narazil jsem na webu na ledacos, vždyť nakonec víte nejlépe sami, co úklidový trh nabízí. Nemám však zájem vydávat peníze za polovičatou práci nějaké agentury, která by mi poslala pár nadšených studentů. Rovněž tak netoužím po někom, kdo práci odbide a kvalitou se trápit nebude.

Dobrá…

Mytí zimních zahradDobrá, tyto úvahy nejsou zcela z mé hlavy, ale kamarád mi poradil, abych si vybral právě vás, tedy úklidovou společnost A SERVIS LIPKA, Praha mytí oken. U kamaráda doma jste prý prakticky členem domácnosti, a jeho žena na vás nedá dopustit. Dle jeho slov, zvládnete na jedničku nejen jejich okna, ale také koberce, navíc v tradičně vysoké kvalitě, která se ani nedá s konkurencí srovnávat. Tak se domluvíme a pomůžete mi?

Odpověď byla samozřejmě jednoznačná – přirozeně, pane, pro nás to bude výzva, a to nejen v podobě těch neznámých oken a jejich poctivém kování, jak sám říkáte, ale také zároveň radostí a ctí, že jste si vybral právě nás. Pokud dovolíte, pokračoval jsem, mám zde při ruce několik volných termínů, takže pokud by vám jeden z nich vyhovoval, rádi se u vás s kolegou přihlásíme.

Dohodě mezi naší firmou a mladým umělcem tak již vůbec nic nebránilo, proto jsme již za necelé dva dny mohli osobně zhodnotit vzhled oken, které čekaly na naše ošetření. Mladý muž měl absolutní pravdu v tom, že ze čtvrtého poschodí tohoto starého, prostorného a hlavně krásného secesního domu, to bylo na chodník pořádný kus cesty. Majitel bytu, trpící závratí by si určitě mytí oken v této výšce – velmi rád a rychle rozmyslel.

Nezpochybnitelným…

Mytí světelných reklamNezpochybnitelným faktem také bylo, že se jednalo o skutečně vysoká, dvojitá okna s krásným starodávným kováním a zvláštním, ale vtipným systémem větrání. Takže technicky méně zdatnému jedinci, mohly tyto důmyslné systémy občas dělat při manipulaci určité problémy. Není již třeba o ničem mluvit. Rozdělme si práci a jdeme na to, prohodil jsem směrem ke kolegovi.

Jen jsme začali se samotným čištěním, ukázalo se, že téměř všechny – níže umístěné okenní tabule, jsou na některých místech dost hustě polepeny nějakými fóliemi, či lepícími páskami. Na náš dotaz nám majitel bytu s těžkým srdcem vysvětlil, o co se vlastně jedná…

Jeho unavená, stárnoucí maminka totiž v posledních týdnech svého života nesmírně ráda do oken v místnosti lepila jeho skicy, náčrty nápadů a nedokončené – synem odložené obrázky. Údajně se jí v tom podzimním ponurém čase zdálo, že celý jejich byt a zejména rozlehlý obývací pokoj promění v malou rodinnou galerii.

Proto jsme…

Mytí a čištění logProto jsme, místo umytí oken našim saponátem, vzali obratem do rukou ostré a spolehlivé škrabky. A začali plochy oken zbavovat nenápadných zbytků pásky a lepidla. Je také nutné poznamenat, či spíše zdůraznit, že tyto pásky na vzduchu a při slunečním světle velmi podstatně změní své vlastnosti.

Kousky pásky křehnou a potom rády praskají, navíc začnou extrémně lepit. Takže je není možné jednoduše a rychle odstranit. Samotné lepidlo začne degradovat. Takže po čase připomíná spíše neforemnou, hladkou a lepivě se táhnoucí hmotu. Zkrátka, je nezbytné připravit se na trpělivé a postupné odstraňování škrabkou – kousek po kousku, centimetr po centimetru…

A tak jsme s kolegou začali okna postupně zbavovat útržků pásky a jejich lepivých částí. Při této práci je důležité plně se  soustředit. A to nejen kvůli bezpečnosti svých prstů, ale také proto, abychom nepoškrábali rámy oken, či samotné sklo. Při neopatrné manipulaci může snadno ostří škrabky viditelně poškodit a tak znehodnotit, jakékoliv citlivé místo.

Proto…

Mytí a čištění billboardůProto je nezbytné, být při této práci, a to v každém okamžiku soustředěný, systematický a precizní. Potom je to již pouze otázka času, kdy je okno plně připraveno k umytí, o kterém jsem se již zmínil. Tuto následnou etapu společnost A SERVIS LIPKA realizuje s vydatnou pomocí ověřené směsi teplé vody a našeho speciálního chemického prostředku.

V naší firmě dostal tento dlouholetý pomocník téměř rodinné jméno – rozmývák. Díky němu a síle jeho účinků, spolehlivě zbavíme okna našich zákazníků všech nečistot, špíny, nánosů pylu, smogu, ale i zbytků mastnoty a otisků prstů.

Je třeba také říci, že tato etapa mytí v naší firmě A SERVIS LIPKA platí nejen pro skleněné tabule, ale naším rozmývákem také vždy dokonale ošetříme a pečlivě vymyjeme i rámy oken, včetně parapetních desek, a obtížně či málo dostupná místa. Tato samozřejmost je v naší společnosti považována za podstatnou a nespochybnitelnou.

Dobře…

Mytí a čištění reklamních cedulíDobře víme, že si špína a prach najdou své místo všude. Z našeho pohledu by neexistovalo nic horšího. Než kdyby zákazník po našem odchodu nechtíc objevil skryté místo, kde se nachází několikaměsíční špína. V tom okamžiku padá veškerá hanba jen na naší hlavu. Co je ale v tomto případě vůbec nejhorší? Není totiž vůbec jednoduché získat zpět důvěru zklamaného klienta.

Takže jsme i v tomto případě věnovali práci s rozmývákem maximální pozornost, a dělali vše proto, aby náš klient získal špičkovou kvalitu. Pravdou je, že nám ta dvojitá, stará a vysoká okna dala trochu více zabrat. Neboť jejich dostupnost není zrovna ideální, ale jako obyčejně jsme si poradili bez větších problémů.

Když už nám bylo jasné, že osvědčený „rozmývák“ opět spolehlivě splnil svůj úkol, přišla na řadu stěrka s flexibilní gumovou lištou. Laikovi by se mohlo zdát, že se jedná o běžný pracovní mezikrok. Ale právě stěrkou zbavujeme okna přebytečné vlhkosti a vody po umytí, což má pro následující etapu nesmírně důležitý význam.

Právě…

Mytí a čištění reklamPrávě z pohledu naší technologie je tento krok velmi důležitý. Navazující krok totiž bezpodmínečně vyžaduje, aby bylo sklo a celá konstrukce okna dokonale suchá. Jinak není možné dosáhnout – pro nás zásadního konečného efektu při leštění. Určitě k úplnému vysušení vždy přispěje i nějaký ten kratší „oddychový čas“. Který využíváme k tomu, abychom se dokonale připravili na závěrečné finále.

Leštění představuje skutečně klíčovou část celé naší čistící technologie. Nejdříve je nutné jasně zdůraznit, že úklidová společnost A SERVIS LIPKA, mytí a čištění oken Praha ze zásady nepoužívá žádných chemických leštidel. Natož těch, která jsou volně dostupná na trhu. Chemie je sice důležitým pomocníkem při čištění. Ale k docílení skvělého profesionálního výsledku při leštění – jednoduše nestačí.

Při naší dlouholeté praxi se proto plně spoléháme na ověřený, dlouhá léta spolehlivě fungující systém tzv. leštění na sucho. Jeho podstatu přitom tvoří jen dvě – chtělo by se říci – naprosto banální věci: síla lidských svalů a suchá čistá bavlněná textilie. Z toho je patrné, že mnohdy postačí ke špičkové kvalitě pouze plně využít ty nejzákladnější zdroje.

Vše…

Mytí skleněných lodžiíVše ostatní je již jen o trpělivosti a preciznosti odborně vyškolených a zkušených kmenových pracovnících A SERVIS LIPKA. Samozřejmě, že tento způsob leštění naše firma nevyužívá jen z čiré snahy o jakési technologické odlišení, či z nepodloženého pocitu, že chemické leštidlo škodí životnímu prostředí.

Pravé důvody této volby se totiž dají lehce zdokumentovat. Okna vyleštěná zkušenou rukou za pomoci čisté bavlněné textilie, skutečně vydrží krásně čistá a lesklá podstatně delší dobu, než-li ta, která ke konečnému lesku přivedla marketingově známá a parfémem doladěná kosmetika. Tou pravou příčinou je skutečnost, která je pro laika téměř neuvěřitelná.

Chemie sice každé okno velmi rychle a spolehlivě vyleští, ale zároveň po sobě zanechává na okenním skle nenápadný mikrofilm. Který se stejně tak rychle začne chovat – téměř jako lepidlo, které laicky můžeme přirovnat k mucholapce. Na ní se samozřejmě začnou zachytávat nové nečistoty, prach, částečky smogu nebo pylu. Přirozeně, že klient o tomto „záškodnickém“ procesu nemá ani tušení. Opětovné zašpinění svých oken proto začne – v mezích logického uvažování – přisuzovat běžnému provozu v místnosti a okolnímu vlivu počasí.

Takže…

Mytí skleněných výtahůTakže to netrvá ani dlouho, a umytá okna po krátké době vypadají přesně tak, jako před vyčištěním. Náš systém suchého leštění všechna tato rizika spolehlivě eliminuje. Klient naší firmy A SERVIS LIPKA se proto může spolehnout na ověřený trik suchého leštění. Čímž ušetří budoucí náklady za další – předčasné vyčištění svých oken.

Mladý umělec měl z výsledku naší práce očividně dobrý pocit, i když se mu při slovech o své mamince opět trochu třásl hlas. Společně jsme si našli i chvilku času, a ukázali mu, jak si příště snadno poradí s otevíráním, zavíráním a větráním secesních oken. Neboť mosazné kování a jeho okenní systém, byl opravdu velmi dobře konstrukčně promyšlen.

Při našem odchodu nám mladý muž ještě jednou srdečně poděkoval a naznačil, že jméno naší úklidové společnosti A SERVIS LIPKA, mytí a čištění oken Praha si v žádném případě nenechá pouze pro sebe. Velice rád nás bude odkazovat a doporučovat všem, kteří mohou kvalitní a profesionální služby potřebovat. Samozřejmě, že to bude v první řadě on sám. Neboť jeho secesní okna si tu nejlepší péči plně zaslouží.

Stržení polepů z výloh

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.